Posted by: Alexandra Oancea | January 12, 2009

Se cauta Mecena!…


„(…)- Ei, bine, daca maine ar veni la dumneavoastra un amator de kitch si v-ar oferi o suma importanta ca sa-i faceti un portret de genul celor care se fac pe faleza de la Neptun, cu siguranta ca l-ati refuza.

-Unde e acest …Mecena?? Sa vina! Il astept de-o viata…(…)”

Ion Atanasiu Delamare – grafician si lector universitar

Nu inveti sa iubesti, sa apreciezi sau sa „vezi” arta la scoala… Nu te invata nimeni, acasa, despre reguli sau valori in materie de arta, pentru ca ele nici nu exista. Ni se ofera, in schimb, niste criterii despre ce este frumos sau urat.

Societatea insasi impune regulile si pretuieste arta care se devolta in cadrul ei. Insa societatea asta e formata si condusa de oameni. Deci, dincolo de ceea ce inveti, esti liber sa iti stabilestii criteriile proprii pentru arta, pentru frumos sau urat, poti sa impui reguli sau sa le incalci. Ma gandesc ca nepasarea poate deveni si ea o regula.

Tristetea Romaniei de astazi are origini adanci de tot…in istoria agitata si poate mai departe de atat, …intr-o societate care n-a stiut sa vorbeasca despre frumos si nici sa educe omul in acest spirit, niciodata si cu atat mai putin acum.

Dezvoltarea reala a artelor in marile tari, crearea de curente si miscari sunt produsul unei societati in care stadiul de primitivism a fost depasit de mult. Unii au invatat ca atunci cand atingi sau capeti un statut financiar si social cu mult peste medie primesti si niste responsabilitati. Asa s-a nascut mecenatul…rar intalnit in istoria noastra. Au fost putini aceia care au inteles ca o tara care se vrea frumoasa are nevoie de oameni frumosi si de lucruri frumoase. Ca ele trebuie intretinute, stimulate, apreciate.

Un mecena este un cunoscător. Este un investitor în artă, dar este si un cunoscător al artelor, este un investitor în educaţie, dar este si un cunoscător al educaţiei, este un investitor în cultură, dar este si un cunoscător al culturii.

Reteta e simpla: acolo unde a existat un interes pentru arte si mai ales o traditie in mecenat, a existat ARTA. Pacat ca ne lipsesc „ingredientele”…

Alexandra Oancea

overview_arta_fotografica_dim_70-100

Pentru a vizualiza galeria de arta clik AICI.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: