Posted by: Alexandra Oancea | February 5, 2009

Diarios de Motocicleta

Regia: Walter Salles
Scenariul: Jose Rivera dupa Ernesto che Guevara si Alberto Granada
Cu: Gael Garcia Bernal si Rodrigo de la Serna
Producator Executiv: Robert Redford
Anul aparitiei: 2004
_

diarios_de_motocicleta

Bazat pe o poveste adevarata, „Diarios de motociclista” ne povesteste despre UN VIS.

Visul a doi tineri de a vizita America de Sud, pornind pe motocicleta. Alberto Gradana si Ernesto Guevara de la Serna parasesc Buenos Aires spre a descoperi lumea, 8000 de mile in doar cateva luni, insotiti de La Ponderosa, un batran Norton 500. Cand au pornit in „calatoria” propusa de Walter Salles, regizorul acestui film, cei doi actori, Gael Garcia Bernal si Rodrigo de la Serna au inceput, la randul lor, o lunga incercare de intelegere a tot ce va insemna aceasta poveste. Asadar, timp de 6 luni Bernal e in permanent contact cu personajul sau, Ernest Guevara de la Serna, prin calatoria in Cuba, dobandirea unui accent argentinian, citirea tuturor biografiilor despre acesta, contactul cu familia lui, si, mai ales, cu, inca in viata, prietenul si partenerul lui de drum, Alberto Granado.
Filmul se bazeaza pe Jurnalul pe care Guevara l-a scris pe parcursul calatoriei. Iar regizorul Walter Salles reuseste, remarcabil, sa pastreze inocenta pe care o simti in prima parte a Jurnalului, citindu-l. Se datoreaza asta optiunii de a ne povesti despre un OM, un tanar astmatic, student la medicina, care, in plus fata de altii, isi doreste sa cunoasca, sa vada, sa simta, sa traiasca. Si e important, caci toate astea il transforma in ceea ce curand, se va numi Che, Che Guevara.

Oamenii au tendinta de a ii transforma pe cei care s-au remarcat, sau au devenit eroi, sau tirani, sau au starnit revolutii – fie ele umane, muzicale sau artistice, in niste personaje „impamantenite” in 3-4 caracteristici ce le definesc faptele. Uita poate ca au fost copii, poate s-au jucat cu un ursulet fara un ochi, sau cu unul in plus, au fost adolescenti, au iubit, au plans, au lovit, au visat. Adica au trait. Si toate astea ii transforma in eroi, tirani, revolutionari, idoli. Cam asta se intampla si cu Ernesto „Che” Guevara. Calatoria asta ii descopera paradoxurile lumii in care traieste, dincolo de protectia familiei si de viata lipsita de griji reale. N-as spune ca e vorba doar de America de Sud, ci de lumea intreaga, condensate parca de-a lungul a 8000 de mile – saracie, comunism, indolenta, ignoranta, dragoste, abuz, nepasare, sclavagism, bucuria lucrurilor simple, izolare, fericire, frumusete, datorie, daruire… E un fel de calatorie initiatica, dar poate mai mult decat atat, e o forma de cunoastere de sine, de intelegere a ceea ce iti doresti sa faci, sa fii. Si asta se poate numai daca te rupi de constrangeri si ai curajul sa incerci mai mult. Si mergi pana acolo unde poti. De aceea drumul lui Alberto Granada, interpretat remarcabil de Rodrigo de la Serna, se „opreste” acolo unde Che porneste intr-o alta.

Asadar, o acumulare de trairi si sentimente, imagini spectaculoase din locuri greu de atins de catre om, extraordinare civilizatii si foarte multa umanitate. Cam asta inseamna Diarios de motocicleta. Adica devenirea lui Che Guevara. Si tot asta rezuma alegerea sa, aceea de a trai de partea oamenilor marginalizati, de partea celor pentru care nu exista dreptate, a celor care nu au voce.

Indiferent de convingeri politice sau revolutionare, de idealuri sau de origini, chair daca nu visati la calatorii initiatice, nici macar cu ochii inchisi, chiar daca nu stiti nimic despre acest Che Guevara, vedeti acest film! Dincolo de orice, Walter Salles reuseste sa realizeze o „lectie” despre oameni!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: