Posted by: Alexandra Oancea | March 10, 2009

Despre „norocul“ de a fi …„acolo“

Dintre cele mai celebre fotografii ale lumii

__

Nascute de nenorociri provocate sau nu, de bucurii sau de momente mari, exista fotografii care au inconjurat lumea, au schimbat ceva, au marcat vieti, au devenit simboluri, embleme dintre cele mai celebre…

fotografii_celebre_13

New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam” este una din fotografiile celebre ale lumii, fiind facuta in timpul construirii GE Building din Rockefeller Center in 1932. Fotograful Charles C. Ebbets a imortalizat imaginea la data de 29 septembrie 1932 si a fost publicata la 2 octombrie acelasi an, in New York Herald Tribune. Imaginea a fost surprinsa de la nivelul 69 al cladirii!

fotografii_celebre_22

The Kiss” este cea mai sugestiva poza facuta la finalul celui de-al II-lea Razboi Mondial. Aceasta reprezinta Times Square in anul 1945, moment fericit pentru toata lumea, care iesise pe strada pentru a sarbatori terminarea razboiului. Autorul acestei poze este Alfred Eisenstaedt.

fotografii_celebre_3

23 februarie 1945, la 4 zile dupa ce soldatii au ajuns la Iwo Jima, fotograful Joe Rosenthal merge pe muntele Suribachi, un vulcan din partea sudica a insulei. La jumatatea drumului a aflat ca steagul a fost deja ridicat insa acesta a hotarat sa isi continue drumul. Ajuns pe varf, Rosenthal a vazut un grup de soldati atasand un steag mai mare pe o teava. In apropierea lor, un alt grup de soldati se pregateau sa coboare in acelasi timp un steag mai mic. Rosenthal a decis sa fotografieze steagul cel mare in timp ce era ridicat.
In fotografie sunt 6 oameni. Patru in prima linie si doi in cea de a doua. Cei din prima linie sunt Ira Hayes, Franklin Sousley, John Bradley si Harlon Block. Ceilalti doi sunt Michael Strank (in spatele lui Sousley) si Rene Gagnon (in spatele lui Bradley). Strank, Block si Sousley aveau sa moara la scurt timp dupa ce a fost facuta poza iar Bradley, Hayes si Gagnon aveau sa devina eroi nationali dupa cateva saptamani.

fotografii_celebre_4

Vietnam girl” – Fetita de 7 ani din Vietnam care alearga goala si cu pielea arsa pe strazile satului, si soldati ce o privesc inmarmuriti. Fetita a fost salvata, fiind dusa la spital de catre fotograf. Fotografia a castigat premiul Pulitzer si a devenit reprezentativa pentru ororile razboiului din Vietnam.

fotografii_celebre_5

The burning monk“ – 10 Iunie 1963 Malcolm Browne, un fotograf de 30 de ani din New York care fusese trimis in Vietnam de catre Associated Press, a primit un telefon prin care ii se comunica ca dimineatza urmatoare sa fie intr-o anume intersectie din Saigon deoarece ceva important avea sa se intample.
Urmatoarea zi era la locul indicat impreuna cu David Halberstam, un reporter de la New York Times cand o masina a oprit si 3 sau 4 calugari au iesit din ea. Unul dintre ei, Thich Quang Duc, sa asezat jos in pozitia de lotus cu o cutie de chibrite in mana in timp ce ceilalti turnau benzina pe el. In timp ce ardea, calugarul nu a scos nici un sunet si nu a miscat nici un muschi datorita autodisciplinei. Protestul a fost motivat prin dorinta de a atrage atentia asupra tratamentului sever la care erau supusi calugarii budisti de catre regimul catolic al lui Ngo Dinh Diem, regim sprijinit de americani.

fotografii_celebre_6

Executia din Saigon“ i-a adus fotografului Edward Thomas Adams premiul Pulitzer in 1969 dar si alte 500 de premii incluzand Premiul Robert Capa si George Polk Memorial. Adams l-a fotografiat pe Generalul Lung impuscand un prizonier in cap, un ofiter Viet Cong responsabil cu uciderea unei intregi familii.

fotografii_celebre_7

Fotografia, castigatoare a „Premiului Pulitzer” a fost realizata in 1994, in timpul Foametei din Sudan.
Surprinde un copil ranit, doborat, care se taraste in apropierea unei tabere cu hrana si ajutoare a Statelor Unite, aflate la un km departare. Vulturul asteapta ca micutul sa moara, pentru a-l manca. Imaginea a socat intreaga lume. Nimeni nu stie ce s-a intamplat cu copilul, nici macar fotograful – Kevin Carter, care a fugit de acolo imediat dupa ce a facut fotografia. Trei luni mai tarziu, s-a sinucis, marcat de o depresie profunda.

fotografii_celebre_8

Omayra Sanchez avea 13 ani cand vulcanul Nevado del Ruiz a erupt. Aceasta a fost prinsa intre daramaturile propriei case si a stat timp de 3 zile in apa care ii ajungea la nivelul gatului. Fotoreporterul Frank Fournier a surprins acest cadru cu cateva ore inainte ca aceasta sa moara. Desi anuntate de reprezentantii de la Crucea Rosie, autoritatile nu au putut interveni in timp util, iar decesul s-a produs din cauza hipotermiei.

fotografii_celebre_9

Fotograful american Richard Drew a surprins o imagine din timpul atacurilor teroriste de la Wolrd Trade Center, care a socat intreaga planeta. A reusit sa imortalizeze pe cineva care din cauza panicii s-a aruncat in gol de la etajele superioare ale cladirii.

fotografii_celebre_10

Pe 5 Martie, 1960, Alberto Korda, a realizat cea mai cunoscută fotografie a lui Che Guevara, purtând o beretă neagră cu steaua de Comandant al Revoluţiei Cubaneze. Fotografia nu a fost publicata decat 7 ani mai tarziu. Korda a marturisit ca a fost fascinat de expresia faciala a lui Guevara, descrisa ca „absolut impecabila”, reflectand totodata furie si durere. Imaginea a fost declarata cea mai celebra fotografie a lumii, un simbol al secolului XX. Versiuni ale acesteia au fost pictate, printate, digitalizate, tatuate, sculptate, sau reproduse pe orice suprafata imaginabila. Victoria si Albert Museum au declarat-o ca fiind cea mai reprodusa fotografie a tuturor timpurilor.

fotografii_celebre_111

Ani mai tarziu, in octombrie 1967, Freddy Alborta, unul dintre putinii fotografi carora li s-a permis accesul in camera in care a fost depus cadavrul lui Che, la spitalul din satul bolivian Vallegrande, realizeaza o serie de fotografii ale cadavrului lui Ernesto „Che” Guevara, omorit in Bolivia, in 1967.

fotografii_celebre_121

Afghan girl“, realizata de fotograful National Geographic, Steve McCurry. Una dintre elevele unei scoli infiintate intr-o tabara de refugiati. Avea aproximativ 12 ani, un an mai tarziu devenind coperta a National Geographic. Imaginea l-a marcat profund, iar dupa 15 ani incerca sa o caute pentru a-i descoperi identitatea. Abia in 2002, echipa N.G. reuseste sa ajunga la ea… Ceva mai batrana, casatorita, avand copii, dar pastrand aceeasi expresie inconfundabila, avea acum un nume, Sharbat Gula. Traind intr-o comunitate cu reguli musulmane, cu greu familia a permis accesul unui barbat din afara comunitatii sa o descopere fara valul facial.

fotografii_celebre_131

Totusi, in aprilie apare pe coperta N.G, copilul/femeia ce va avea sa atraga atentia asupra suferintei femeilor si copiilor afghani, pentru care National Geographic infiinteaza Afghan Girls Fund, o organizatie ce isi doreste sa ajute astfel de comunitati.

Concluzionand, adevarata fotografie este pe strada. Printre oameni reali, cu stari reale ce nu pot fi „mimate” intr-un studio…

Alexandra Oancea


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: